Or negre a preu d’or?

Aquest és el primer d’una sèrie d’escrits sobre el petroli que aniré publicant aquí­. I és que aprofitant que el preu del cru és noticia em sembla oportu escriure sobre les causes d’aquest augment de preus i sobre el model energètic atual.

Or negre a preu d’or?
Aquests dies el preu del petroli omple pàgines i pàgines de diaris i revistes especialitzades. Moltes son les causes que expliquen aquesta tendència alcista que porta els preus del cru a màxims històrics cada dia. Potser la que tenim tots més en ment és la guerra d’lraq. Els nombrosos atacs contra interessos americans a l’Iraq creen molta incertesa sobre el futur i ja se sap que en situacions d’incertesa els preus pujen.

Pero no n’hi ha prou amb això per explicar la situació actual. Les importacions de petroli han augmentat un 40% en l’ultim any a la Xina (i es preveu que el ritme de creixement del consum de petroli augmenti encara més durant els propers anys) i tambe es preveu un augment de la demanda a l’India i als Estats Units. Aquest augment de la demanda fa insuficient la mesura de l’OPEP d’augmentar la produccio de cru per frenar l’escalada de preus i col·labora a mantenir el preus per sobre dels 40 $.

Es podria pensar que la solució és senzilla, només cal que l’OPEP augmenti més la producció. Hi ha pero tres motius que no ho permeten: El primer la mateixa naturalesa de l’OPEP que no és més que un càrtel (una associació de productors units per mantenir alts els preus). El segon és el fet que molts paisos productors estan al lí­mit de la seva capacitat de producció, és a dir, amb la infrastructura actual no poden extreure més barrils de petroli dels que extreuen actualment. El tercer és el component especulatiu. El mercat del petroli, com qualsevol altre mercat és susceptible a l’especulacio i hi ha analistes que afirmen que actualment hi ha una prima especulativa de més de 10 $ ! I és que qualsevol mercat a l’alça és tant temptador per als qui busquen el benefici fàcil…

(Continuarà…)