El PCE un caball de troia dins IU?

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la VIII assamblea federal d’Izquierda Unida (IU). En aquesta assamblea s’ha posat de relleu un cop més la divisió interna d’aquesta federació de partits i, en especial, l’enfrontament obert entre l’actual direcció i el sector provinent del PCE. Finalment, l’actual direcció continuarí  al capdavant de la federació ja que davant les disputes internes entre els opositors el principal candidat a substituir Gaspar Llamazares ha decidir no presentar la seva candidatura.

La situació polí­tica d’Izquierda Unida actualment és força curiosa, a cada concurs electoral experimenta un descens de votants, però no obstant això, mai havia tingut el poder polí­tic que poseeix en l’actualitat (governant en un bon nombre de municipis i donant suport a altres partits en governs autonòmics i fins i tot al govern central). El sector del PCE, poc partidari d’ocupar resposabilitats de govern, acusa a l’actual direcció i la seva polí­tica de “seguidisme” del PSOE de la devallada de vots (a causa del efecte “vot útil”) i reclamen un retorn a les posicions tradicionals d’IU i a reconèixer-se obertament com a partit comunista.

El PCE oblida però, que dins d’IU hi ha molts altres partits i corrents no comunistes, que precisament aquesta és la riquesa polí­tica d’IU, i que són precisament les federacions que han “abandonat” el discurs comunista clí ssic per un discurs bsasat en la democrí cia participativa, en el desenvolupament sostenible, etc. són els que han aconseguit majors rèdits electorals i els que mantenen econòmicament IU i eviten que es converteixi en una força polí­tica marginal.

Potser doncs que el PCE (que d’aquí­ a uns mesos celebrarí  el seu congrés general) decideixi si vol pertanyer a IU (acceptant les decisions dels sectors emergents dins de la federació) o si d’altra banda prefereix continuar en solití ri amb el seu discurs propi, encara que corrin el risc de convertir-se en una formació polí­tica ded carí cter marginal.

NOTA: En una cosa sí­ que estic d’acord amb la posició del PCE i és que IU ha de desmarcar-se del PSOE (especialment ara que són companys de govern), presentant un projecte social i innovador, si no vol veure’s absorbit pel partit socialista.