Dilema de Triffin

Una de les coses que he après llegit l’últim número de The Federalist Debate ha estat l’obra de Robert Triffin. Triffin fou un economista belga que treballà en varies institucions monetàries internacionals al segon terç del S.XX. és conegut fonamentalment per la formulació del Dilema de Triffin.
El Dilema de Triffin revela un error de disseny del sistema monetari internacional fixat a Bretton Woods i denuncia que cap paí­s pot crear liquiditat internacional (ell es referia en particular als EEUU ja que d’acord amb els acords de Bretton Woods el dòlar era l’única moneda convertible amb l’or i per tant moneda de referència per a tota la resta) sinó és mitjançant un endeutament amb altres països estrangers. és a dir creant i mentenint un dèficit en la balança de pagaments comprant béns, serveis i inversions a l’estranger i amb despesa militar per tal d’assegurar les possesions a l’estranger i mantenir la influència sobre els territoris ocupats.

és curiós, però malgrat que el sistema prefixat a Breton Woods fou abandonat el 1971 (10 anys després que Triffin denunciés la seva inviabilitat) la descripció de Triffin explica molt bé la situació insostenible en que es troba l’economia nord-americana actualment. Això em porta a pensar que potser el dilema de Triffin va més enllà d’ésser un problema de disseny d’un sistema monetari en particular. He intentat fer una mica de cerca però no he trobat que ningú hagi aplicat el model d’anàlisi del dilema de Triffin en el context actual i que hagi desenvlupat les idees de Triffin. (si algú em pot donar un cop de mà li estaria molt agraït).

NOTA: amb els coneixements que he adquirit sobre el dilema de Triffin he realitzat l’entrada de Robert Triffin a la viquipèdia

ACTUALITZACIÓ: Es pot generalitzar el dilema de Triffin i aplicar-lo a qualsevol model de comerç internacional basat en model ricardià d’avantatges comparatius. és a dir, quan un paí­s té avantatge comparatiu en la producció de moneda (ex: els EEUU amb el dòlar com a divisa globalment acceptada) segons la teoria de l’avantatge comparatiu s’hauria d’especialitzar en això i no produir els béns restants. Això, però, ens situa davant del dilema de Triffin.

NOTA: Possibles solucions per al dilema de Triffin? (deixa el teu comentari)