Cafè Europa 03/02/205

Avui hem tingut una nova sessió del Cafè Europa.
Tema: Immigració i Europa.
Assistents: Ferran, Judith, Anna i Jo.
Avui hem comptat amb un convidat, l’Ousmane, responsable de relacions internacionals d’Avalot (la secció juvenil de la UGT), que ens ha explicat com funciona la llei d’estrangeria a l’estat espanyol (comparant la situació amb altres països europeus) especialment en el que fa referència als aspectes pràctics que afecten el dia a dia dels immigrants. També ens ha explicat els canvis que suposarà el nou reglament d’estrangeria que entrarà en vigor el proper dilluns dia 7 de febrer.
A nivell europeu poca legislació hi ha referent a immigració. Les polí­tiques migratories venen a resumir-se en a) llibertat de moviments dels ciutadans dels estats membres (acords de Schengen) i b) la construcció d’una Europa fortalesa a les fronteres exteriors per tal d’evitar i dissuadir la immigració. I tota la resta de polí­tiques es deixen en mans dels estats membres, en especial aquelles que fan referència a temes socials i d’integració.
També hem comentat que contempla la futura Constitució Europea en aquesta matèria (sobre això demà escriuré un artí­cle especí­fic).