BAFF 2005: The Gravel Road

Dins de la secció D-Cinema del BAFF aquesta tarda he anat a veure The gravel road.
La secció D-Cinema és un espai reservat a les produccions realitzades en format digital i generalment amb poc recursos i aquesta verdaderament ho és. Una sola cí mara digital (crec), un trí­pode, iluminació natural i ja estí .

El film narra la lluita d’una noia í­ndia, la Shantha, i la seva familia que viu i treballa en una plantació de cautxú per tal d’anar a la universitat i totes les oposicions i les barreres que ha de superar (la pobresa, el masclisme de la societat, matrimonis de conveniència, amors als que s’ha de renunciar, accidents, malalties, morts…). Si bé no és un documental el fet que el director cresqués en una plantació com la de la pel·lí­cula i que la guionista sigui la mare del director, ‘escrit a partir de les pròpies vivències personals li donen una gran versemblança al film.

Malgrat l’evident drama que mostra el film, jo personalment m’esperava una pel·lí­cula més dura ja que es centra exclusivament en l’aspecte personal i mostra poc la duresa del treball a les plantacions. També col·laboren a disminuir la tensió dramí tica els diferents moments còmics que trobem al llarg del film (i que han arrancat més d’una rialla al públic!) i que ens recorden que fins i tot en les condicions de vida més dificils i en la pobresa més absoluta les persones som capaços de trobar instants de felicitat en les petites coses.

DADES DEL FILM
Tí­tol:The gravel road
Tí­tol original: Chemman Chaalai
Director: Deepak Kumaran Menon
Malaisia, 2004. Color, DV, 92 min.
Idioma: Tamil
Subtí­tols: anglès i castellí 
Gènere: Drama
Guió: Sooria Kumari
Interprets: Gandhi Nathan, Kalyani, Shangkara, Santhia Marathamuthu, Saratha Sivalingam
WWW: www.chemmanchaalai.com