Cafè Europa 12/05/2005

Avui hem tingut una nova sessió del Cafè Europa. El tema: reflexions sobre el referèndum francès sobre la Constitució Europea. Com que només erem el Ferran, el Peter i jo en comptes de fer-lo al Viver, l’hem traslladat a la báscula i l’hem convertit en un Tè Europa :p

He començat comentant tres noticies del diari d’avui relacionades amb el referèndum francès: la moció de censura que es presentarà contra el president de la Comissió Europea i que es discutirà uns dies abans de la votació francesa, la ratificació del tractat constitucional a í€ustria i Alemanya i el fet que els partidaris del SI i del NO es disputin la ‘figura’ de Mitterrand a les seves files.

Els tres estem d’acord en la gairebé ‘segura’ (encara que ajustada) victòria del SI basant-nos en l’experiència del referèndum sobre el Tractat de Maastricht i del recent referèndum a Espanya en el qual els últims dies es va observar un augment de l’intenció de vot pel SI, l’impacte de la ratificació d’avui per part del parlament alemany i l’esforç que ha fet el govern francès per ‘desnacionalitzar’ el debat sobre la constitució i no convertir-lo en un plesbiscit sobre l’actual equip de govern.

El que no teniem/tenim tant clar és la conveniència del la victòria del SI. Una victòria del NO a França obligaria a reflexionar en profunditat sobre el projecte europeu, faria revifar les demandes d’una major transparència i participació ciutadana en el procés constituent i la conveniència/necessitat d’un referèndum paneuropeu per a donar un pas d’aquestes caracterí­stiques.

Altres temes que han sorgit durant la tertulia: la dicotomia profundització de la unió vs. ampliació (potser no era/és el moment adequat per a establir una constitució per a Europa), l’existència o no d’una Europa suficientment cohesionada a nivell social i si això pot arribar a ser possible i/o desitjable.

PD: ‘Porra’ sobre el referèndum francès:
Peter: 55-45% pel SI
Joan: 53-47% pel SI
Ferran: 52-48 pel SI

Hagan juego…