Cafè Europa 02/06/2005

Dijous, mentre una televisió sèrbia emetia per primera vegada imatges de la matança de Srebrenica. Video que permetria la identificació i detenció de 8 membres de la policia sèrbia que participaren en aquella massacre, tenia lloc una nova sessió de Cafè Europa precisament amb la situació als Balcans com a tema principal.

Tema: Els Balcans, una visió històrica
Asistents: Peter, Judith, Joan P., Mercedes, Iván, Adán, Jordi i Joan J.

El Peter, en tant que eslovè, i per tant, balcànic (encara que als eslovens no els agrada que els anomenin balcànics!) ens va fer una exposició d’una part de la història d’Europa completament desconeguda per a molts de nosaltres i que és vital per entendre la diversitat ètnica, cultural i religiosa de la zona dels Balcans.
Vam dedicar especial atenció a dos moments històrics. Un la creació de la Federació Socialista Iugoslava, és a dir, la unió i convicència pací­fica de totes les comunitats en un estat federal de tipus socialista sota et govern federal de Tito. I segon, el retorn a les polí­tiques nacionalistes pan-sèrbies amb l’arribada al poder de Milosevic i la conseqüent deriva en conflicte armat, així­ com la recuperació i aparició de nous sentiments nacionals a Eslovènia, Croàcia, Kósovo (per part dels kosovoalbanèsos) i fins i tot a Bòsnia (el més heterogèni dels estats balcànics).

Altres punts d’interès foren:
Albània, segurament el paí­s europeu més desconegut i el conflicte de Kósovo (entre albanokosovars i serbokosovars) per un territori clau per al mite nacional sèrbi.
Macedònia, o millor dir Antiga República Iugoslava de Macedònia, i el conflicte amb Grècia per al no-reconeixement internacional de l’estat de Macedònia (Hi ha una regió de Grècia, limí­trofe amb FYROM, també essencial per al mite nacionalista helènic ja que és un va nàixer Alexandre Magne) i amb Albània per la disputa d’un territori poblat per albanomacedonis.
L’estatus de Montenegro i Vojvodina dins de Sèrbia i d’Herzegovina dins de Bòsnia.

Lamentablement, no vam tenir temps d’acabar de parlar de la situació de present i les perspectives de futur: judí­cis del TPI a militars que són considerats herois “nacionals”, superació de les ferides de la guerra entre comunitats, reptes que suposaria una futura incorporació a la UE, etc… que haurem de deixar per a una propera sessió

Proper Cafè Europa: dimarts, 14 de juny a les 19h
Lloc: Viver d’Entitats Juvenils (c/ Princesa, 6) Ciutat Vella – Barcelona
Tema: Actualitat europea: NON, NEE, problemes de ratificació de la constitució europea, crisi de confiança de les institucións comunitaries, etc.