Freakonomics

Aquest cap de setmana he acabat de llegir Freakonomics: a rogue economist explores the hidden side of everything. de Steven D. Levitt i Stephen J. Dubner.

L’he trobat un llibre molt curiós i malgrat no aporta res de nou a la ciència econòmica, transmet un esperit curiós i de cerca de les causes reals que s’amaguen darrera els fenòmens del dia a dia.

Així, Levitt es pregunta, per exemple, per què els venedors de crack viuen amb les seves mares per acabar concloent que la jerarquia dels clans de venedors de drogues s’assembla molt a la d’una empresa capitalista amb un sistema de franquicies (ex: McDonalds). I així mentre els membres de la jerarquia dominant obtenen uns guanys elevadíssims, els graons més baixos reben un salari miserable.

Per què doncs algú escolliria dedicar-se a aquesta activitat il·legal i perillosa rebent un salari igual de baix que el que rebria en una activitat legal? Doncs per el mateix motiu que un actor/actriu se’n va a Hollywood amb la intenció de triomfar, per l’esperança d’ascendir i assolir una posició dominant.

En definitiva, un llibre força recomanable per a la gent curiosa que li agrada saber com funcionen les coses i que s’amaga darrera de qualsevol fenomen.

Fitxa bibliogràfica
Títol:
Freakonomics: a rogue economist explores the hidden side of everything
Autors: Steven D. Levitt i Stephen J. Dubner
Pàgines: 248 pag.