Los hijos del libro comercio

Títol: Los hijos del libre comercio: deslocalizaciones y precariedad

Idioma: Castellí 

Títol original: The Children of NAFTA: Labor Wars on the U.S./Mexico Border

Autor: David Bacon

Editor: University of California Press

Any: 2005

Categoria: Economia

Editorial: INTERVENCION CULTURAL (MONTESINOS, VIEJO TOPO, PAPELES FIM)

Preu: 22 EUR.

Pàgines: 312

ISBN: 84-96356-36-1

Valoració: 3 out of 5

El llibre mostra les conseqüències del TLCAN (o NAFTA en anglès), el tractat de lliure comerç entre els Estats Units, Mèxic i Canadí , per als treballadors de la frontera entre els Estats Units i Mèxic.

El llibre es centra en l’impacte que han tingut per als treballadors les promeses del tractat de lliure comerç que portaria llocs de treball i una millora de les condicions de vida a la part mexicana de la frontera.

David Bacon recull a través de testimonis personals les condicions laborals a les fí briques de la frontera i les situacions de dures represalies a les que es veuen sotmesos els moviments socials i sindicals al sud de la frontera. Així­, en el llibre es mostra el rostre més cru de la globalització de la producció i de la deslocalització cercant uns costos laborals més baixos, que recorden més aviat els temps de l’esclavatge, uns menors drets laborals i evitar fins i tot en alguns casos legislacions ambientals i sanitaries.

Però no només a la banda mexicana es pateixen les conseqüencies. Al costat nordamericí  les amenaces de deslocalització serveixen per a disciplinar l’acció sindical i per a retallar els drets i les condicions de vida de la classe treballadora.

David Bacon mostra amb gran claretat com davant del lliure comerç i la deslocalització els treballadors d’ambdós costats de la frontera en surten clarament perjudicats i com l’única beneficiada de tot aquest procés és la classe empresarial que pot fer retrocedir bona part dels guanys del moviemnt obrer als països centrals.

Tags: Deslocalització, precarietat, lliure comerç, Amèrica llatina