Enron: the smartest guys in the room

Cartell: Enron, the smartest guys in the room © IMDB

Enron: The smartest guys in the room és un documental sobre com una empresa pot presentar uns beneficis de 101 bilions de dòlars l’any 2000 i fer fallida a finals del 2001.
Enron una empresa energètica dels Estats Units, fou guardonada sis anys competitius com l’empresa més innovadora d’Amèrica i molts la consideraven el model a seguir en la transició cap a la nova economia (sobretot després de la crisi de la bombolla .com).
Poc es podia imaginar la societat nordamericana que darrere aquella façana s’amagava una trama organitzada de gent molt ambiciosa, cercant l’enriquiment personal a qualsevol preu. Un clar retrat dels efectes del lliure mercat i la desregulació i de l’estreta relació entre les grans empreses i el sector públic. (imagineu-vos la cara dels californians quan van saber que els problemes de subministrament elèctric eren causats per Enron exportant energia per fer pujar els preus i després revendre-la!).
La fallida d’Enron va deixar més de 20.000 treballadors a l’atur i com molts altres treballadors i pensionistes van perdre els seus estalvis per a la jubilació (invertits en accions de l’emprea. El crak d’Enron fou el primer gran crack del S.XXI i va posar en evidència totes les “mesures de garantia” per als inversors nord-americans al demostrar-se que el frau s’havia realitzat amb el “consentiment i suport” de directius, assesors, consultors, auditors i bancs.
Poc després la fallida també de WorldCom va acabar de destapar l’estreta, i perillosa, relació entre les grans empreses – els grans grups assessors/auditors – la gran banca – el sector públic.
El documental estí  basat en el llibre de Bethany McLean i Peter Elkind The Smartest Guys in the Room : The Amazing Rise and Scandalous Fall of Enron però a mi em fa pensar molt en La economia del fraude inocente del recentment desaparegut John Kenneth Galbraith.

(…)
Here’s how another former employee explains the process:
“Say you have a dog, but you need to create a duck on the financial statements. Fortunately there are specific accounting rules for what constitutes a duck: yellow feet, white covering, orange beak. So you take the dog and paint its feet yellow and its fur white and you paste an orange plastic beak on its nose, and then you say to your accountants, `This is a duck! Don’t you agree that it’s a duck?’ And the accountants say, `Yes, according to the rules, this is a duck.’ Everybody knows that it’s a dog, not a duck, but that doesn’t matter, because you’ve met the rules for calling it a duck.”
Extracte del llibre The Smartest Guys in the Room : The Amazing Rise and Scandalous Fall of Enron (Bethany McLean and Peter Elkind)

Fitxa tècnica:
Tí­tol: Enron: The smartest guys in the room
Gènere: Documental
Idioma:Anglès
Any: 2005
Durada: 109 min.
Director: Alex Gibney
Productor: Alex Gibney
Guió: Bethany McLean, Peter Elkind i Alex Gibney
www.enronmovie.com