Noruega exclou per motius ètics WalMart i Freeport de la seva cartera d’inversions

Ahir, la ministra de finances noruega, Kristin Halvorsen va anunciar que d’acord amb la recomanació del comité ètic, el Fons de Pensions Estatal (més conegut com el “Fons del Petroli”), ha exclòs les empreses Wal-Mart Stores, Inc. i Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. de la seva cartera d’inversions.
Wal-Mart és l’empresa de venta al detall més gran del mon i té un volum de facturació de prop de 300.000 milions d’euros (2005). El motius d’haver estat exlosa de la cartera d’inversions és la violació sistemí tica dels drets humans i laborals tant en les seves operacions als Estats Units i el Canadí  com en la cadena de proveidors a països com Nicaragua, El Salvador, Honduras, Lesotho, Kenya, Uganda, Namibia, Malawi, Madagascar, Swaziland, Bangladesh, China o Indonesia.

“An extensive body of material indicates that Wal-Mart consistently and systematically employs minors in contravention of international rules, that working conditions at many of its suppliers are dangerous or health-hazardous, that workers are pressured into working overtime without compensation, that the company systematically discriminates against women in pay, that all attempts to unionise by the company’s employees are stopped, that employees are in a number of cases unreasonably punished and locked in, along with a number of other circumstances…”.
(…)
“What makes this case special is the sum total of ethical norm violations, both in the company’s own business operations and in the supplier chain. It appears to be a systematic and planned practice on the part of the company to hover at, or cross, the bounds of what are accepted norms for the work environment. Many of the violations are serious, most appear to be systematic, and altogether they form a picture of a company whose overall activity displays a lack of willingness to countervail violations of norms in its business operations.”

Freeport, per la seva banda, una empresa minera amb seu a Nova Orleans (EEUU) que opera una de les mines de coure més grans del món a Nova Guinea (Indonèsia), ha estat exclosa per danys mediambientals inacceptables en l’explotació de dita mina.

Wal-Mart i Freeport s’afegeixen doncs a una llista que ja arriba a 19 empreses. En concret són les següents: Wal-Mart Stores Inc., Freeport McMoRan Copper & Gold Inc., BAE Systems Plc., Boeing Co., Finmeccanica Sp.A., Honeywell International Inc., Northrop Grumman Corp., United Technologies Corp., Safran SA, Alliant Techsystems Inc., EADS Co (European Aeronautic Defence and Space Company), EADS Finance BV, General Dynamics Corporation, L3 Communications Holdings Inc., Lockheed Martin Corp., Raytheon Co., Thales SA., Kerr-McGee Corporation i Singapore Technologies Engineering.

Entre aquestes, em criden l’atenció EADS Co (European Aeronautic Defence and Space Company) i la seva filial EADS Finance BV, les quals estan participades per l’estat espanyol a través de la SEPI. Faria bé l’estat espanyol de fixar també uns criteris ètics per a les seves participacions industrials…

El Ministeri de Finances noruec, va comunicar per escrit els informes del comité ètic a les empreses afectades per tal que poguéssin presentar al·legación. Wal-Mart no va respondre mai mentre que Freeport va negar els fets però no va aportar cap tipus d’evidència.

La notí­cia s’ha fet pública un cop el Banc de Noruega s’ha desprès completament de les seves participacions accionarials a Wal-Mart i Freeport valorades en 2.5 bilions i 116 milions de corones norueges respectivament. La llei noruega ho obliga així­ per evitar que la noticia pugui influir en els mercats de valors.

Més informació:

Nota de Premsa: Two companies – Wal-Mart and Freeport – are being excluded from the Norwegian Government Pension Fund – Global’s investment universe (en anglès)
Recomanacions del Etikkrí¥det: Recommendation of 15 February 2006 (Freeport McMoRan Copper & Gold Inc) (en anglès)
Recomanacions del Etikkrí¥det: Recommendation of 15 November 2005 (Wal-Mart Stores Inc) (en anglès)
Aftenposten: Norway dumps Wal-Mart stock (en anglès)
dn.no: Halvorsen vraker to selskaper til (en noruec)
El Paí­s: Noruega vende por razones éticas tí­tulos de Freeport y de Wal-Mart (en castellí )
Norges Bank: The Government Pension Fund (en anglès)
Finansdepartementet: The Government Pension Fund (en anglès)
Finansdepartementet: Ethical Guidelines (en anglès)
Finansdepartementet: Llistat de companyies excloses de la cartera d’inversions del sector públic noruec (en anglès)
Etikkrí¥det