Noruega cancela part del deute extern d’alguns països per considerar-lo il·legal

El Ministeri d’Afers Exteriors Noruec ha decidit condonar unilateralment part del deute extern que els països pobres altament endeutats tenien pendent de pagament amb Noruega.

EL motiu de la condonació és que l’executiu noruec ha considerat il·legal el deute ja que la suposada “ajuda al desenvolupament” que va generar aquest deute no va ser motivada per motius de foment del desenvolupament dels països receptors sinó que foren préstecs condicionats a intèssos interns noruecs.

En concret, els deutes condonats pertanyen a la Campanya d’Exportació de Vaixells que es va duu a terme els anys 1976 i 1980 i per la qual es van atorgar préstecs a països pobres per a que poguessin comprar vaixells fabricats a Noruega ja que el sector de la construcció naval estava passant una severa crisi en aquells moments. Durant aquest perí­ode, Noruega va vendre, mitjançant préstecs i altres subsidis, 156 vaixells a 21 països per valor de 3,7 bilions de corones.

Els països beneficiats seran Equador, Egipte, Jamaica, Perú, Sierra Leone, Birmí nia i el Sudan. En els casos d’Equador, Sierra Leone, Birmí nia i el Sudan el deute per exportació de vaixells representa la totalitat del deute d’aquests països amb Noruega (el 99% en el cas del Sudan), mentre que en el cas d’Egipte i Jamaica representa el 75% i en el cas del Perú el 18% del total del deute bilateral. En els casos d’Egipte, Equador, Perú i Jamaica el deute serí  cancelat el 2007 mentre que en els casos de Birmí nia, el Sudan i Sierra Leone caldrí  esperar fins que finalitzin els trí mits per a ser considerats països altament endeutats (possiblement al 2008).

La principal novetat d’aquesta condonació és però que per primera vegada un govern ha acceptat la corresponsabilitat del deute com a conseqüència d’una polí­tica de crèdit fallida i que aquesta condonació no serí  comptabilitzada com a ajuda al desenvolupament dels propers anys.

En total, el deute cancel·lat serí  de 4,4 bilions de corones.

Més informació

Nota de premsa del Ministeri d’Afers Exteriors de Noruega: Cancellation of debts resulting from the Norwegian Ship Export Campaign (1976-80)
Nota de premsa d’Eurodad: Norway makes groundbreaking decision to cancel illegitimate debt.
Rebelion.org: Histórica y ejemplar condonación.