Aurora boreal sobre Oslo

Aurora Boreal a Baerum

Aurora Boreal sobre Oslo - Aftenposten

Una aurora (boreal o polar) és un fenomen lluminós que es produïx quan una ejecció de massa solar composta per partí­cules carregades (electrons) xoca amb els pols nord i sud de la magnetosfera terrestre, produint una llum difusa però predominant projectada en la ionosfera terrestre, composta de partí­cules protòniques que difonen el color. En la foto que encapçala aquesta entrada podem veure l’espectacle que es podia veure sobre el cel de Baerum.

L’aurora boreal és una de les moltes coses que em van quedar pendents per veure durant la meva estada a Noruega, en part perquè per veure-les cal acostar-se cap al cercle polar í rtic i encara que no ho sembli queda molt més amunt d’Oslo.

Nordlys over Oslo - Yvonne Haugen - Nettavisen

Aquesta nit passada, però, s’ha produït una aurora de tanta intensitat que s’ha pogut veure perfectament sobre Oslo. Aquest fet excepcional coincideix amb la primera missió espacial d’un astronauta escandinau (suec d’origen noruec) que en veure-ho des de la Estació Espacial Internacional ha exclamat: “Wow”.

Christer Fuglesang. El primer astronauta escandinau - ScanPix/AP

NOTA MENTAL: el proper viatge a noruega preparar-lo d’acord amb el calendari d’activitat solar a veure si hi ha sort.

Més informació

Aftenposten: Nordlys over Oslo
Dagbladet: Kraftig nordlys over Oslo
Nettavisen: Spí¸ker det pí¥ Sinsen?
NRK: Nordlys over hovedstaden
Wikipedia (catalí ): aurora polar
Wikipèdia (noruec bokmí¥l): Aurora_polaris