La energia oscura del dinero

La energia oscura del dinero - Ed. Netbiblo


Tí­tol: La energia oscura del dinero
Autor: Enrique Sáez Ponte
Llengua: Castellí 
Editorial: Netbiblo
Edició: 1a
Lloc: A Coruña
Any: 2007
Pí gines: 112 p.
ISBN: 9788497451796

Las preguntas de Enrique Sáez son simples, aunque inquietantes: ¿hay alguna buena razón para que existan billetes de 500Eur.? ¿Es el papel moneda sustento necesario de la economí­a sumergida y de la economí­a criminal? ¿Es el papel moneda una reliquia carente de futuro en el sistema financiero del siglo XXI? Sus respuestas en el ameno, interesante y, sobretodo, estimulante obra son incisivas y le harán pensar. El tema es, además, de muy relevante actualidad. ¿Que más se puede pedir? Andreu Mas-Colell Premio Nacional de Investigación “Pascual Madoz” en Derecho y Ciencias Económicas y Sociales (2006). El libro presenta con claridad la situación del efectivo… Pone de manifiesto que los billetes dan soporte al desarrollo de la economí­a oculta y señala las consecuencias que tal actividad genera. Al mismo tiempo, se discuten los problemas que se presentarí­an en una sociedad sin billetes…. Antes de llegar a ella, tendrá que darse un interés amplio entre los ciudadanos y este libro puede contribuir mucho a propiciar tal interés.

Antoni Espasa Director del Instituto Flores de Lemus de la Universidad Carlos III.

Un llibre sobre un tema interessant i que qüestiona entre altres coses la necessitat de l’existència dels bitllets de 500 Euros i la relació entre el diner en efectiu i l’economioa submergida i/o l’economia criminal. No obstant, presenta una serie de mancances importants.

En primer lloc tracta només superficialment el paper i l’evolució del diner i els mitjans de pagament. Especialment caldria aprofundir primer en el procés de nacionalització del diner i sobretot en el procés actual de privatització del diner. Sorprèn que un llibre escrit al 2007 presti tant poca atenció a la creació de diner i “monedes virtuals” nascudes arran del boom de les comunitats online.

En segon lloc estí  escrit excessivament des del punt de vista de la banca, per a la qual el diner en efectiu és un maldecap i un cost ja que per llei la banca no pot fer negoci amb el paper moneda, i en alguns punts es troba a faltar una perspectiva més des del punt de vista ciutadí .

En tercer lloc dona per fet que la causa de l’existència d’economia submergida i de criminalitat i delinqüència és l’anonimat del diner en efectiu que n’esborra tota traça del seu origen i pressuposa que l’eliminació del paper moneda (i en general del diner no nominatiu) comportaria l’erradicació quasi per complet de l’economia submergida i les activitats criminals ignorant l’aparició de bens substitutius que podrien fer les funcions del diner o els nombrosos i complexos mecanismes de blanqueig de diners i d’entramats legals que amaguen activitats il·lí­cites.

En quart lloc, quan analitza el que ell anomena el “cost dels bitllets”, que més aviat seria el cost fiscal de l’economia submergia i l’economia criminal més els drets de senyoratge i més els costos de gestió del diner en efectiu per la banca i el comerç, ignora per complet analitzar els “beneficis dels bitllets” especialment com a element dinamitzador de l’activitat econòmica i com a element central en sectors informals de l’economia.

Per últim minimitza el procés de transició cap a un estat sense paper moneda que seria complicat i no exempt de problemes especialment amb aquells sectors de població amb menor accés al sector bancari.

I una pregunta final que deixo a l’aire: Si la causa de la criminalitat i la delinqüència és l’anonimat del diner en efectiu, el diner no-nominal, perquè el producte estrella del capitalisme financer és la societat anònima? No es tant o més negatiu per a l’economia aquest anonimat? No podrien esdevenir les accions (un bé, també, no nominal) els substitus del paper moneda com a moneda d’intercanvi en les activitats il·lí­cites?