URLs curtes amb .htaccess

Les darreres setmanes hi ha hagut tot un animat debat a la blogosfera, especialment entre els usuaris de serveis de microblogging com ara twitter i similars, al voltant dels serveis que permeten generar adreces web curtes (ex: byt.ly/asfgr o wp.me/h5r3) molt més còmodes a l’hora de compartir enllaços. No obstant, han saltat totes les alarmes al anunciar-se que tr.im, una de les moltes empreses que ofereixen aquest servei, tancarí  portes a final d’any deixant un munt d’enllaços inoperatius o pitjor encara que algun spammer pugui comprar aquestes adreces.

Davant el risc que la desaparició de més empreses que ofereixen aquests serveis deixi milions d’enllaços inoperatius moltes empreses estan començant a oferir els seus propis sistemes per generar urls curtes.

Vull destacar-ne tres exemples:

 • wp.me. La gent darrera de wordpress.com ha implementat un sistema per a proporcionar ells mateixos urls curtes per a tots els continguts allotjats en el seu producte wordpress.com
 • lessn Shaun Inman ha alliberat un script php per a que qui vulgui pugui instalar el seu propi servei d’urls curtes al seu servidor personal.
 • Urls curtes amb .htacess. Afegint una simple linia al l’arxiu .htaccess del nostre servidor web es poden proporcionar diní micament adreces curtes per a tots els continguts del lloc web.

  RewriteRule ^([0-9]+)$ ?p=$1 [R=301,L]

  Un cop fet això només cal modificar la plantilla de WordPress per a fer pública aquesta adreça curta

  http://domini.com/
 • NOTA: a partir d’avui els dominis junyent.org i seminaritaifa.org ja compten amb aquest sistema d’urls curtes.

  Font: aNieto2k