The Take

Ahir vaig veure el documental d’Avi Lewis i Naomi Klein, The take: ocupy, resist, produce (la presa: coupar, resistir, produir). Es tracta d’un documental sobre les fàbriques i empreses recuperades i autogestionades per els treballadors en els últims anys a l’Argentina.

El Movimiento Nacional de Fábricas Recuperadas no va quedar molt conforme amb el resultat final del documental ja que aquest no diferencia entre ZANON (fàbrica sota control obrer) i la resta de fàbriques que funcionan legalment com a cooperatives de treballadors. Tampoc estan d’acord amb el tí­tol i eslògan ja que el Movimiento actua sempre dins de la llei a través de la llei d’expropiacions i consideren que el lema fomenta una imatge d’il·legalitat que consideren errònia.

Finalment, tampoc estan d’acord amb que se’ls presenti i se’ls instrumentalitzi com a estandarts de la lluita contra el capitalisme global quan els i elles tan sols volien treballar.

No obstant, malgrat la polèmica causada és un documental que val la pena veure perquè, encara que els treballadors i treballadores del Movimiento no tinguéssin aquesta intenció, però sense cap mena de dubte estan creant alternatives. Potser no és una alternativa plena i completa al sistema, però les alternatives no es creen en dos dies sinó que es construeixen a mesura que es duen a terme.

Text complet de la declaració del Movimiento Nacional de Fábricas Recuperadas: “LA TOMA” NO REFLEJA LA REALIDAD DE LAS Fí?BRICAS RECUPERADAS EN ARGENTINA

Fitxa técnica:
Tí­tol Original: The Take
Director: Alvi Lewis i Naomi Klein
Gènere: Documental
Any: 2004
Paí­s: Canadà
Idioma: Anglès i castellà
Duració: 87 min.
Web oficial: The take