Ilurion 02/05/2015 – El moviment LGTBI: de l’Stonewall Inn al capitalisme rosa

Ivoox

El 28 de juny de 1969, la policia va fer una batuda al bar d’ambient Stonewall Inn, al barri novaiorquès de Greenwich Village. La clientela (gais, lesbianes, trans, travestis…) estava acostumada a aquests registres, però, aquella nit, va dir prou i es va rebel·lar enfrontant-se als cossos policials contra aquella discriminació.

Les batudes o registres a bars freqüentats per gais eren usuals en aquella època. Fins al 1965, la policia acostumava a demanar la identitat de tots els presents al moment de la batuda, el nom dels quals era publicat als diaris, de vegades. La policia utilitzava qualsevol argument per a justificar els arrestos per indecència. Així, es podia considerar punible fer-se petons, tenir les mans agafades, vestir amb roba considerada del gènere contrari o, simplement, ser al bar en el moment de l’entrada de la policia.

Quina ha estat la relació a casa nostra entre el moviment LGBTI i les anomenades forces de l’ordre? Podem considerar que aquestes pràctiques estan erradicades avui en dia a casa nostra?

45 anys després, arreu del món, la comunitat LGBTI continua sortint al carrer el 28 de juny per commemorar aquella data, que significa la lluita pel seu alliberament i la reivindicació dels seus drets. Els darrers anys, però, ha anat creixent un altre model que, alimentat per gran part dels mitjans de comunicació i algunes administracions, empreses i col·lectius, ha plantejat un altre format, on la festa preval sobre la reivindicació i on, segons bona part del món associatiu LGTBI, es fomenta un model mercantilitzador i desideologitzat revestit de lluita pels drets de la comunitat gai.

Com veieu i viviu aquest procés de mercantilització del moviment gai, això que alguns ja anomenen “capitalisme rosa”?